Husk at ændre skødet, når du køber lejlighed af dine forældre

05 februar 2018 Emilie Jacobsen
Husk at ændre skødet, når du køber lejlighed af dine forældre

Det er blevet meget normalt som forældre at købe en bolig til sit barn i en af de større byer. Det skyldes, at det er dyrt at købe, og at det derfor kan være svært at få ung at købe en lejlighed selv. Mange unge kan ikke låne nok penge til at købe en af de dyre lejligheder, der findes i de større byer. Som forælder, der allerede er etableret på boligmarkedet og har et godt job, vil det være nemt for dig at købe en lejlighed til dit barn. Det vil derfor være naturligt for dig at gøre det, så du kan hjælpe dit barn. 

Når dit barn selv begynder at tjene penge efter endt uddannelse, vil det være naturligt, at han eller hun køber boligen af dig. Det gør, at du kan spare nogle penge i forhold til mægleren, og dit barn kan få en billig bolig. Du må nemlig sælge boligen til dit barn til 15 % under vurderingsprisen. Det gør, at du igen kan hjælpe dit barn. 

Når du sælger til dit barn, er det dog vigtigt, at du husker, at der stadig skal udfærdiges et skøde på boligen. Det kan I måske ellers komme til at glemme, da I jo springer en del af de almindelige udgifter i forbindelse med at sælge en bolig over. I skal ikke til at udfærdige en tinglysningsrapport eller bruge en masse penge på en mægler. Men det er meget vigtigt, at I ikke glemmer skødet. Det er dit barns bevis på, at det nu er ham eller hende, der ejer lejligheden, som du har købt. Det er derfor helt afgørende, at I får gjort det. 

Hvis I gerne vil have hjælp til at udfærdige et skøde, kan I få en boligadvokat til det. På den måde er I sikre på, at det kommer til at gå til på den helt rigtige måde. Det er ikke dyrt at få advokaten til at gøre det. Det koster typisk et par tusind kroner. Du kan se eksempler på priser hos eboligadvokat.dk. De har mange års erfaring med at hjælpe boligkøbere og har derfor godt styr på, hvordan jeres skøde skal udfærdiges og tinglyses. 

Når dit barn skal købe boligen, er det vigtigt, at han eller hun er opmærksom på, hvilke udgifter der er i forbindelse med at tinglyse skødet. Der er dels en fast afgift på 1660 kroner, dels er der en variabel afgift på 0,6 % af boligens værdi. Derudover skal dit barn også betale en stempelafgift eller en tinglysningsafgift, som det også kaldes for både realkreditlånet og banklånet. Selvom dit barn kan købe boligen billigere, kommer der altså stadig til at være nogle ekstra udgifter forbundet med at købe boligen. Det er vigtigt, at I sikrer, at dit barn har råd til de øvrige udgifter, når I går i gang med handlen.

Hvis du som forælder gerne vil hjælpe dit barn yderligere, kan du give ham eller hende et forskud på arven til at dække  de sidste udgifter. Du kan give 64.300 kroner skattefrit om året, hvilket kan være en stor hjælp for jer. 

Flere Nyheder